Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Jak często jeść owoc granatu? Korzyści i właściwości owocu

13 czerwca, 2024 jak często jeść owoc granatu


Owoc granatu to prawdziwy skarb natury, wypełniony cennymi składnikami odżywczymi i zdrowotnymi właściwościami. Jednak wiele osób zastanawia się, jak często powinno się spożywać ten wyjątkowy owoc, aby w pełni czerpać z niego korzyści. W tym artykule odkryjemy, jak często jeść granat, aby osiągnąć maksymalne efekty prozdrowotne i poprawić swoje samopoczucie.

Regularne spożywanie granatu

Aby czerpać najwięcej korzyści z jedzenia owoców granatu, powinno się je spożywać regularnie. Możesz jeść granat codziennie, co dwa dni lub nawet tylko raz w tygodniu – ważne, aby zachować stałą częstotliwość. Regularne spożywanie tego owocu może przynieść Ci wiele korzyści, takich jak:

Poprawa parametrów cholesterolu we krwi

Granat zawiera związki, które pomagają obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu LDL i zwiększyć poziom dobrego cholesterolu HDL. Regularne jedzenie granatu może więc wspomóc zdrowie serca.

Obniżenie stanu zapalnego

Antyoksydanty i przeciwzapalne związki w grancie mogą zmniejszyć ogólny stan zapalny w organizmie, co ma kluczowe znaczenie dla profilaktyki wielu chorób.

Zwiększenie odporności

Granat jest bogatym źródłem witaminy C, która odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Systematyczne spożywanie tego owocu może wzmocnić Twoją odporność.

Poprawa wyglądu skóry

Składniki odżywcze w grancie, takie jak witaminy i minerały, mogą wspomóc regenerację skóry, zmniejszyć widoczność przebarwień i spowolnić procesy starzenia.

Redukcja zmęczenia

Granat zawiera związki, które mogą pomóc w walce ze zmęczeniem i zwiększyć Twoją energię.

Mniejsze ryzyko problemów sercowo-naczyniowych

Regularne spożywanie granatu może obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

Podsumowując, nawet niewielka, ale regularna porcja granatu może przynieść Ci wiele korzyści zdrowotnych. Dlatego warto wprowadzić ten owoc do swojej codziennej diety.

Ile granatu jeść dziennie?

Nie ma ustalonej górnej granicy dziennego spożycia granatu. To niezwykły owoc, który zdrowe osoby mogą jeść bez limitu. Oczywiście należy dostosować dzienną dawkę owoców granatu tak, by zrobić miejsce na inne wartościowe produkty w Twoim jadłospisie. Nawet zdrowy granat może okazać się szkodliwy, jeśli będziesz jeść go na śniadanie, obiad i kolację zamiast wartościowych posiłków.

Zalecana minimalna dzienna porcja warzyw i owoców to 400 g, z czego 2 z 5 porcji mogą stanowić owoce. Z tej rekomendacji wynika, że 160 g owoców to dzienne minimum polecane do spożycia. Mogą wypełnić je właśnie owoce granatu. Warto jednak zwiększyć dzienną porcję warzyw i owoców do nawet 800 g lub więcej – wtedy analogicznie dzienna maksymalna porcja granatu (lub miksu owoców) rośnie do 320 g!

Większe limity w jedzeniu owoców granatu powinni ustalić osoby z cukrzycą lub insulinoopornością. Owoc granatu w cukrzycy jest polecany i prozdrowotny, ale tylko jeśli nie przesadzasz z jego spożyciem i nie przyczynia się on do podbicia cukrów.

Jak jeść owoc granatu?

Owoc granatu warto jeść na surowo, w dowolnej formie. Obierz granat ze skórki i jasnych błon, a następnie jedz granat z pestkami – dla najlepszego efektu prozdrowotnego. Oto kilka sposobów na włączenie granatu do codziennej diety:

Wyciskanie soku

Świeżo wyciskany sok z granatu to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Zalecana dzienna porcja soku to około 150 ml.

Dodawanie do potraw

Pestki granatu możesz dodawać do owsianki, sałatek, deserów, czy nawet dań obiadowych. Świetnie komponują się z wieloma potrawami, nadając im oryginalny smak i ciekawą teksturę.

Jedzenie osobno jako przekąska

Granat w całości, z pestkami, to doskonała zdrowa przekąska, którą możesz sięgać o każdej porze dnia.

Wykorzystywanie w deserach

Granat świetnie sprawdza się w przygotowywaniu zdrowych deserów, takich jak koktajle, smoothie, czy puddingów z nasion chia.

Niezależnie od formy, w jakiej spożywasz granat, pamiętaj, aby nie pozbywać się jego nasion – to one kryją w sobie największe bogactwo wartości odżywczych.

Czy można jeść granat na noc?

Jeśli dopadnie Cię głód lub zachcianka przed snem, a szafka ze słodyczami kusi, lepiej sięgnij po granat niż po inne kaloryczne przekąski. Jedzenie granatu na noc nie jest surowo przeciwwskazane, możesz umieszczać go w kolacji.

Jednak nie licz na dodatkowe korzyści z wieczornego spożycia granatu – pora posiłków nie ma kluczowego znaczenia. Pamiętaj również, aby nie jeść granatu tuż przed wieczornym myciem zębów. Sok z granatu zawiera sporo kwasów organicznych, które mogą niekorzystnie wpływać na szkliwo.

Granat a choroby i przeciwwskazania

Owoc granatu ma niewiele przeciwwskazań do spożywania, ale warto upewnić się, że nie znajdujesz się w gronie osób, dla których powinien on być ograniczony lub wyeliminowany z diety.

Nie powinny go spożywać osoby z:

  • Chorobą wrzodową lub zapaleniem błony śluzowej żołądka

  • Nadkwasotą lub innymi chorobami układu pokarmowego wymagającymi specjalnej, łagodnej diety

  • Chorobami dwunastnicy

  • Alergiami i uczuleniami na granat

Ponadto granat może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, dlatego przed spożyciem warto zapoznać się z ulotką zażywanych przez Ciebie medykamentów.

Kto powinien jeść owoc granatu?

Owoc granatu jest polecany przede wszystkim:

Kobietom i mężczyznom z zaburzoną gospodarką hormonalną

Granat może pomóc w regulowaniu poziomu hormonów i łagodzeniu związanych z tym dolegliwości.

Seniorom

Granat wykazuje właściwości przeciwzapalne, które mogą przynieść ulgę w dolegliwościach stawowych, często dotykających osoby starsze.

Osobom z problematyczną cerą

Składniki granatu mogą pomóc w walce z przebarwieniami, trądzikiem i oznakami przedwczesnego starzenia się skóry.

Mężczyznom z problemami erekcji

Granat jest uznawany za naturalny afrodyzjak, który może wspomóc funkcje seksualne.

Osobom żyjącym w stresie i napięciu

Nasiona granatu mogą pomóc w uspokojeniu, łagodzeniu objawów niepokoju i rozdrażnienia.

Niezależnie od Twoich potrzeb, warto włączyć granat do Twojej diety, by czerpać z jego licznych korzyści zdrowotnych.

Podsumowanie

Owoc granatu to prawdziwy skarb natury, pełen cennych składników odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Aby w pełni czerpać z jego dobrodziejstw, warto spożywać go regularnie – codziennie, co dwa dni lub raz w tygodniu. Nawet niewielka, ale stała porcja granatu może przynieść Ci wiele korzyści, od poprawy parametrów cholesterolu po wzmocnienie odporności.

Redakcja sportswoman.pl

Tworzymy miejsce pełne kobiecej siły, urodowych porad, modowych inspiracji, kuchennych pomysłów na pyszne dania i sportowej motywacji. Sprawdź jak rozwijać swoje umiejętności i zainteresowania, aby codziennie być lepszą wersją siebie!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jak ma ćwiczyć w domu z kettlebells
Jakie tłuszcze są zdrowe? Przewodnik po zdrowych tłuszczach
co jest najbardziej kaloryczne

Jesteś zainteresowany reklamą?